zaterdag 18 augustus 2012

Witte en Laade koekjes (incl. recept)

Het was weer eens koekjesbaktijd.
Zo één keer per maand heb ik daar meer behoefte aan dan anders ;-)
Daar kwam nog bij dat het vanochtend echt prutweer was en ik niet kon wandelen met de kids.
Vandaar dat ik weer eens in de keuken te vinden was....met een beetje hulp van de kids (vooral proefmonsters spelen)

We hebben ons deze keer druk gemaakt met het maken van twee verschillende koekjes.
Ik vroeg aan onze oudste of hij gewone of koekjes met chocolade wilde...
Zoals je begrijpt was de keus niet echt moeilijk, hij dacht even na en zei met volle overtuiging: "Laade!"
Maar omdat papa daar niet zo heel erg dol op is, hebben we ook gewone gebakken.

Ze konden (beide) niet wachten tot de koekjes klaar waren!
Ze branden nog liever hun mond dan dat ze even wachten tot de koekjes zijn afgekoeld.
Maar ze waren lekker!!!!!
Nu geen koffie/thee/limonade moment meer zonder een zelfgebakken koekje!


En hier volgt het recept

Benodigdheden:
320 gram bloem
160 gram witte suiker
1 zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
1 mespunt zout
250 gram koude, harde boter
1 afgestreken eetlepel cacao

Hoe te maken:
(witte koekjes)
* verwarm de oven voor op 175 graden C.
* meng alles (behalve de cacao) met een koele hand in een kom tot een bal
* verdeel de bal in tweeën
* de ene bal kan je gebruiken voor de witte koekes, de andere bal voor de "laade-koekjes"
* maak van de eerste bal een worst en snij daar plakjes van van ongeveer een 3/4 cm dik
* leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat met een onderlinge afstand van ongeveer 2 cm
* bak de koekjes goudbruin in ca. 20-25 minuten.
* laat de koekjes plat afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster

(Laade-koekjes)
* Neem het resterende deeg en verdeel dit weer in tweeën
* meng door één helft de eetlepel cacao
* leg een stukje huishoudfolie op je aanrecht en plet daar het witte deeg op, leg hierover heen nog een stuk huishoudfolie
* rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer 1/2 cm dikte
* doe dit ook voor het cacao deel van het deeg.
* leg de twee plakken op elkaar en rol deze lagen als een pannenkoek op.
* maak de uiteinden mooi glad en snij nu weer plakken van 3/4 cm dik
* leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat met een onderlinge afstand van ongeveer 2 cm
* bak de koekjes goudbruin in ca. 20-25 minuten.
* Laat de koekjes plat afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster

SMULLEN MAAR!!

1 opmerking:

  1. hihi, ik weet niet wat jij onder prutweer verstaat, maar bijna 30 graden.....inderdaad weer om vooral uit de zon/warmte te blijven.
    Zien er geweldig uit die koekjes!

    BeantwoordenVerwijderen