zaterdag 10 augustus 2013

Kruimelkoek met frisse verrassing (inclusief recept)


Mijn eerste vakantie met mijn huidige echtgenoot (toen nog vriend) was in Luxemburg.
Wij zijn daar toen helemaal verslaafd geraakt aan "Streuselkuchen" een soort broodlaag met kruimels en daartussen een laagje room.
Jaren daarna heb ik in Duitsland (ook tijdens een vakantie) een boekje gekocht met allerlei recepten van traditionele taarten en gebak.
En wat dacht je?! In dat boek stond een soortgelijk recept, exclusief de room, die moest ik dus zelf bedenken.

Na wat proberen is het me uiteindelijk gelukt en iedereen vindt deze koek lekker.
Dat is dus ook de reden waarom ik het op m'n blog zet.
Ik hoop dat je het recept gaat proberen en ik ben heel benieuwd wat je er van vindt.
Overigens moet ik je wel even waarschuwen: het neemt wat tijd in beslag, maar het resultaat is de moeite waard!

Ingrediënten
Broodbodem
- 250 gram bloem
- half zakje gedroogde gist (ca. 3,5 gram)
- 1 eetlepel suiker
- 125 ml lauwwarme melk
- 2 eidooiers
- mespunt zout
- 50 gram boter/margarine
- een bakblik bekleed met bakpapier
Kruimellaag
- 200 gram bloem
- 50 gram amandelen (ik gebruikte havermout i.v.m. een notenallergie van één van onze kids)
- 200 gram suiker
- 150 gram boter/margarine
Banketbakkersroom
- 250 ml melk
- 75 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel bloem

Werkwijze
Broodbodem
* Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje
* doe in dit kuiltje het gist, een deel van de suiker en een deel van de melk
* vermeng dit tot een papje en neem daarmee een klein beetje bloem in mee
* laat dit mengsel in het midden van de bloem ongeveer 20 minuten rusten tot er belletjes zichtbaar zijn
* Doe nu alle melk, suiker, eidooiers, boter en zout bij de bloem en kneed dit tot een soepel deeg (het lijkt een beetje op kauwgom)
Dit kneden doe je het makkelijkst op het aanrecht met een los, plastic werkblad (verkrijgbaar bij IKEA).
In het begin is het mengsel erg plakkerig, maar door het stevig op het aanrecht uit te smeren en het af en toe redelijk krachtig op het aanrecht te smijten wordt het uiteindelijk een lekker soepel deeg.
(dit is echt ideaal om al je agressie in kwijt te kunnen)
* maak van het deeg een bolletje en laat dit in een kom die je afdekt met folie nog eens een uur rusten, totdat het deeg ongeveer 2x zo veel is geworden
* neem het deeg uit de kom, rol het uit tot ongeveer de maat van je bakblik en leg het deeg op je bakblik
* prik met een vorm wat gaatjes in de bodem en laat het bakblik afgedekt met een theedoek nog ongeveer 20 minuten rusten.

* Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius

Banketbakkersroom
* Doe de helft van de melk en de suiker in een pan en breng dit aan de kook
* halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit en doe dit in een aparte kom
* voeg bij het vanillemerg de 2 eierdooiers, de resterende melk en roer dit door elkaar
* roer de bloem door dit eimengsel
* zodra de melk kookt voeg dan al roerend het eimengsel erbij
* laat de melk roerend opnieuw koken en kook dit zachtjes en onder voortdurend roeren nog ca. 2 minuten door
* stort de room op een plaatje en laat het afkoelen
* leg direct op het mengsel een laagje plasticfolie, dan krijg je geen vel

Kruimellaag
* doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een kruimelig deeg.
* met je vingertoppen vermaal je de grote kruimels tot kleinere

De taart afmaken en bakken
* doe de banketbakkersroom op de taartbodem en smeer dit uit tot een mooi laagje dat ongeveer overal even dik is
* verdeel hierop de kruimels
* bak de taart in het midden van de oven tot de kruimels goudbruin zijn, dit duurt ca. 20-25 minuten
* Laat de taart nog 5 minuten in het blik afkoelen en daarna op een taartrooster.

* voor het serveren een klein beetje poedersuiker over de taart strooien en genieten maar!!

TIP:
Uit de koelkast is deze taart erg lekker en verfrissend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten